Parohija krnjeuško-vođenička opisana u I Šematizmu Eparhije bihaćko-petrovačke 2010.

Parohijski Hram.
Uspenja Presvete Bogorodice u Krnjeuši.

Prvobitni hram sagrađen je 1896. godine. Osvetio ga je mitorpolit dabrobosanski G.Evgenije (Letica) 1901. godine. Novi postojeći hram sagrađen je 1912. godine.  Osveto ga je mitropolit Vasilije (Popović). Zapaljen je od ustaša – muslimana i hrvata – 1941.godine. Djelimčno je obnavljan u razdobljima od 1971. do 1975 godine i od 1988. do 1989. godine. 1995.godine (a možda i 1996.) nakon okupacije Krnjeuše od strane pripadnika muslimanskog dijela tzv „Armije BiH“

1995. godine hram je ponovo raskriven, oštećen i devastiran. Godine 2001/02. hram je generalno obnovljen i osvećen 22. septembra 2002.godine.

Hram su osvetili: mitropolit dabrobosanski G.Nikolaj, episkop bihaćko-petrovački G. Hrizostom i episkop mileševski G.Filaret.


Područni hram.
Uspenja Presvete Bogorodice u Vođenici.
Donedavno je bio parohijski hram parohije vođeničke. Prvobitni hram podignut je 1879. godine. Postojeći hram sagrađen je 1913. godine. Zapaljen je 1941. godine od strane ustaša – muslimana. 1977. godine pokušana je njegova obnova uz pomoć srba iz emigracije, koju je komunistička vlast represivnim mjerama sprečila. Mnogi ljudi su pohapšeni, a pripremljeni materijal za rekonstrukciju hrama pokraden. 1988. godine ponovo je pokrenuta inicijativa za obnavljanje crkve. Ovaj put komunistički režim je ustuknuo i crkva je većim dijelom obnovljena 1989.godine.

1995. godine okupacijom Vođenice od muslimanskog dijela tzv „Armije BiH“ počelo je ponovo stradanje i skrnavljenje ove svetinje. Hram je planski raskriven, devastiran, a čuveno vođeničko zvono je ukradeno. Generalna i potpuna obnova hrama ponovo je započela 2004. godine i trajala je sve do 2007. godine. Hram su činom tronosanja osvetili mitropolit dabrobosanski G. Nikolaj i episkop bihaćko-petrovački G. Hrizostom, 2. septembra 2007.godine. *U starom Šematizmu banjalučko-bihaćke eparhije stoji podatak da je hram posvećen Rođenju Presvete Bogorodice. Ovaj praznik je proslavljen kao hramova slava i održavan crkveno-narodni sabor. Međutim, prilikom poslednje obnove otkriven je podatak na ploči zvonika (iznad ulaznih vrata), a koji govori da je crkva  posvećena Uspenju Presvete Bogorodice i Natpis glasi: „OVAJ HRAM USPENJA PRESVETE BOGORODICE PODIGNUT JE PRINOSIMA NARODA SELA VOĐENICE, BRESTOVCA I SKAKAVCA 1913.“


Parohijski domovi.

  1. U Krnjeuši postoji. Poslije drugog svjetskog rata bio je pretvoren u dom za omladinu 60-tih godina. U sklopu parohijskog doma u prizemlju jedna prostorija adaptirana je za kapelu, koja je služila sve do 1989. godine. Zapaljen je 1995. godine od strane muslimanskih pripadnika tzv. „Armije BiH“. Rekonstrukcija objekta započeta 2007.godine završena je 2010.godine.
  2. U Vođenici parohijski dom je zapaljeno 80-tih godina prošlog vijeka. Poslije Drugog svjetskog rata komunistička vlast je parohijski dom pretvorila u omladinski dom, te u kino prostoriju i smještaj za nezbrinute. Pod čudnim okolnostima 80-tih godina prošlog vijeka je zapaljen. Zidine parohijskog hrama srušene su devedesetih dogina prošlog vijeka, a materijal je iskorišten za izgradnju nove ograde oko hrama. Gradnja parohijskog doma (sada kao kao duhovnog centra) počela je 2009.godine i još je u toku.

Crkvišta.

  1. U selu Vođenici, u dvorištu porodičnog imanja porodice Ćuk, nalaze se ostaci ranohrišćanske crkve. Iako je otrkivena ješ 1887. godine ona je poslije prešuštena zaboravu i devastaciji. Njeno otkrivanje i opis svega nađenog opisao je prota Kosta Kovačević, paroh bihaćki, u „Bosanskohercegovačkom istočniku.“
  2. U zaseoku Pučenik, selo Vođenica, nalazi se grob jednog Svetitelja. Pretpostavljamo da se radi o episkopu Vasiliju Jovanoviću, koji je izbjegao iz Golubića kod Knina.

Crkvene opštine.
CO Krnjeuša – Predsjednik COUO-ra g.Stupar Drago.
CO Vođenica – COUO konstituisan.
CO Krnjeuša posjeduje 9.749 m2 zemljišta.
CO Vođenica posjeduje 14.500m2 zemljišta. Paroh: Nikola Arkula, jerej.


Izvor, tekst i fotografije: Eparhija bihaćko-petrovačka PRVI ŠEMATIZAM 2010.

Autor: Negovo preosveštenstvo episkop bihaćko-petrovački Gospodin Hrizostom (Jević) – Sada episkop zvorničko-tuzlanski.