ponedeljak, 21 jun 2021

Top panel

Ulogujte se na sajt

Upamti me

       
Top Panel
A+ R A-

Stara naselja

lastve-slika15Kao što nam je manje ili više poznato na teritoriji naše Petrovačke opštine u mnogim današnjim mjestima pronađeni su ostaci nekadašnjih naselja, predmeta, spomenika, crkava i drugih razvalina koje nam govore o načinu života ondašnjeg stanovništva. Ni Krnjeuša i njena bliža okolina nisu izuzetak, naprotiv, na mnogim mjestima su pronađeni razni metalni predmeti, stećci i stele, zidine crkava i drugo, koji datiraju još iz peridoda bronzanog i željeznog doba pa na ovamo, sve do kraja Turske vladavine.

Danas, početkom 21. vijeka, mnogi od tih spomenika prošlosti gotovo da nisu vidljivi. Gledajući površno teško je uočiti i bilo kakav trag o nihovom postojanju. Zidovi starih razvalina, kamene ploče i ostalo rasčupano je i ugrađeno u neke nove zidove, bilo da su begovske kule iz Turskog preioda ili pomoćni objekti obližnjih žitelja. O ovim starinama postoji dosta pisanog traga, namjera mi je da ga pronađem u arhivama, sortiram i objavim u članicma ove kategorije.

Duboko vjerujem da je po opisanim lokalitetima moguće pronaći još materijalnih dokaza, jer posljednje pronađen ostatak je stećak, pronađen početkom devedesetih u dvorištu familije Vranješ u Krnjeuši, kod skretanja na put ka Kuli.

 

Tragovi starih naselja - Reference.

 

-         Vejsil Ćurčić, Starine iz okoline Bosanskog Petrovca. Glasnik Zemaljksog muzeja u Sarajevu, godina 1902.
-         Karl Pač, Nove rimske epigrafske tečevine iz BiH. Glasnik Zemaljskog muzeja u Sarajevu, godina 1900.
-         Ivo Bojanovski, Bosna i Hercegovina u antičko doba, godina 1988.
-         Vjekoslav Klaić, Županija Pset (Pesenta) i pleme Kolunić.
-         Esad Pašalić, Antička naselja i komunikacije, godina 1960.
-         Dr. Irma Cremošnik, Narodna simbolika na rimskim spomenicima u našim krajevima. Glasnik Zemaljskog muzeja u Sarajevu, godina 1957.
-         Dr. Veljko Paškvalin i grupa autora, Arheološki leksikon BiH, godina 1988.
-         Salmedin Mesihović, Antiqvi Homines Bosnae, godina 2011.
-         Dr. Veljko Paškvalin. Antički sepulkralni spomenici s poručja BiH, godina 2012.
-         Vladislav Skarić. Porijeklo pravoslavnoga naroda u sjeverozapadnoj Bosni. Glasnik Zemaljskog muzeja, godina 1918.
-         Petar Rađenović, Bjelajsko polje i Bravsko. Srpski etnografski zbornik, godina 1925.

Srodni članci