ponedeljak, 21 jun 2021

Top panel

Ulogujte se na sajt

Upamti me

       
Top Panel
A+ R A-

Sela parohije Krnjeuša

petar-radjenovic-largeČlanke koje imate priliku da pročitate su izvodi iz knjiga "Sela parohije Krnjeuša u Bosni" i "Bjelajsko Polje i Bravsko" autora Petra Rađenovića, u izdanju Srpske Kraljevske Akademije u Beogradu 1925. i 1923. godine.

Imamo sreću da postoji ovakav zapis i da ovom djelu pročitamo sve o Krnjeuši i okolnim selima, u vremenu Turske vladavine, o buni protiv Turske uprave u vremenu od 1875.-1878.godine, kada je praktično velika većina stanovništva naselila ove krajeve. Zatim, neposredno posle toga, o vremenu Austrijsko-ugarske okupacije , te o životu u novonastaloj Kraljevini SHS, osnovane nakon završetka I Sv. rata 1918. godine. Sva tri naroda našeg kraja svojkali su pojedine periode bilo da su bili od upravom velikog osmanskog cartva, austougarske monarhije ili novonastale Kraljevine SHS. Kao sadašnje ili novije vrijeme može se smatrati vrijeme neposredno prije i vrijme kada su navedene knjige ugledale svjetlost dana.

Pored sela koja sačinjavaju parohiju Krnjeuša tu su i detalji po porijeklu stanovništva u selima poput Brestovca, Vođenice i Vrtoča koja se na Krnjeušu manje-više oslanjaju u svakom pogledu. U dvanaestom dijelu je i malo širi pogled na kulturološke, sociološke i etnološke osobine stanovništva naše Petrovačke regije.

 

 

Srodni članci