sreda, 21 april 2021

Top panel

Ulogujte se na sajt

Upamti me

       
Top Panel
A+ R A-

11. Kako je ubijen moj djed Lazo Drobac.

top

 

 

Kako je ubijen moj djed Lazo Drobac ( 1880 – 1943?)

 

Lazo3 Nakon što su ustaše uhitile, ubile i bacile u pećinu Lazinog nećaka iz iste kuće Đuru Drobca 1918–1941 i nakon što su uhitili Đurinog oca Petra 1895 – 1941 koji mu je ponio hranu u zatvor i isto takoubile i bacile u pećinu, u Drobčevoj kući zazvonio je alarm. Nisu mogli niti smjeli dopustiti da sve muške pobiju bez ispaljenog metka. Lazinog sina Živka, mog oca, sklonili su u brda, a on se priključio odredu ustanika koji su oslobodili Krnjeušu.

Bio je kod topa iz Vrtoča gdje je nosio granate. Kako se znalo da slijedi ustaška odmazda Živko je s odredima partizana otplovio na druga bojišta. Mislim da je spominjao IV krajšku brigadu. Negdje oko 1943? g kroz Risovac i Krnjeušu prošla je njemačka vojska. Normalno da su te kuće, blizu šume, pretresali u potrazi za partizanima. U našu su kuću došli jedan Njemac i dvojica ustaša. Tražili su po cijeloj kući nebi li našli skrivene partizane. Ipak su uhvatili pljen. Partizansku kapu Lazinog sina Živka. Navalili su na mog djeda Lazu gdje mu je sin Živko? Ne znam, otišao je, spašava život. Kako je Lazo prije rata radio u Pruskoj zao je nešto njemački, što je Njemcu bilo sumnjivo. U takovoj divljini, govori njemački. Sigurno je špijun, organizator. A Lazo je bio brižno seljak; imao je ženu Anu i troje djece: Živko, Boja i Sava. Ustaše su se okomili na njih i pretukli i Lazu, njegovu ženu Anu i njegovu kćer Savu. U toj prepirci znaš, neznam, gdje je, šta je, ich weiß nicht, Njemac i ustaše ubiše Lazu iznad kuće u šljiviku. Nekoliko dana ga nisu smjeli zakopati, a kad je prošla opasnost zakopali su ga bez kovčega u šljivik u grob u koji su položili i malog mu nećaka Milana koji je umro od bolesti.

Nakon rata Lazu su ekshumirali, položili u lijes i ponovo zakopali na isto mjesto. Sedamdesetih godina Živko mu je podigao trajni spomenik i dan danas, ako zalutate u Krnjeušu, Risovac, Drobčeve kuće i gornji šljivik ponosno se uzdiže spomenik Lazi, simbol otpora protiv fašizma.
Grob je na tako fascinantnom mjestu, u šljiviku, pored šume, na strmini da sam ja njegov unuk Zdravko (61g) koji živi u Rijeci u Hrvatskoj, kad su me pitali gdje bi htio da me zakopaju, zaželio u Krnjeušu, Risovac, Drobčeve kuće uz svog djeda Lazu, ispod šljiva. Tamo sam jedino i dobrodošao!

  

 lazolazo1

 


 

 

 

 

 

 

 

 


 


Autor:Zdravko Drobac

 

bottom