ponedeljak, 21 jun 2021

Top panel

Ulogujte se na sajt

Upamti me

       
Top Panel
A+ R A-

Priče o ljudima i događajima tokom II Sv. rata

2svratDođe na red da se pokrene još jedna kategorija u kojoj će biti postavljeni članci koji govore o dešavanjima u Krnjeuši tokom 2.Sv. rata, o životu ljudi, borcima, ofanzivama itd....

Materijala za ovu kategoriju ima zaista mnogo. Dešavanja u Krnjeuši tokom 2. Sv rata opisana su u prilično velikom obimu, prvenstveno misleći na glavna i velika „Zvanična" štampana djela potekla iz komunističke kuhinje, poput Petrovca u NOB i drugih partizanskih zbornika sjećanja.

Upoređujući navode iz tih djela sa navodima iz drugih ne tako opšte poznatih i manje opširnih štampanih izdanja poput Priloga hronologiji Krnjeuše i sličnih , jasno su uočljiva pravila po kome su pisana i primenjeni komunistički filteri. Uočljivo je da su isti događaji opisani u više različitih ili sličnih verzija. Lako je primetiti šta su autori prećutali, pripisali drugima ili preuveličali s namerom da što bolje opišu formiranje partizanskog pokreta na prostoru Krnjeuše.

Ukoliko je formiranje jednog mišljenja i stava zasnovano na osnovu vidika kog smo dosegli utoliko bi bilo od velikog značaja pronaći viđenja s druge strane i iz drugog ugla, odnosno proširiti vidike i sučeliti navode sa „zvaničnim" verzijama.
Objavljvanjem svih članaka u izvornom obliku, iz "zvaničnih" i „nezvaničnih" izvora, i ne ulazeći u razmatranje istinitosti navoda u njima, vama čitaocima ostavljam slobodu da sami dođete do zaključka i formirate sopstveno viđenje na dešavanja u Krnjeuši tokom 2. Sv rata. Baš iz tog razloga članke prenosim u izvornom obliku, onako kako su ih autori napisali.

Obzirom da se u pojedinim člancima jasno prepoznaju tendenciozni tekstovi i koriste se razne terminologije želim da napomenem da njihovim objavljivanjem nipošto ne želim da rad ovog sajta , i mene lično, stavim u službu širenja ideološke, nacionalističke niti bilo koje druge propagande, kao ni širenju šovinizma, verske i nacionalne mržnje.
Takođe ne želim da umanjujem doprinos partizanskog pokreta, naprotiv smatram da su dali nemerljiv doprinos borbi protiv stranog okupatora i domaćih sluga, pri tom su položili velike žrtve i uložili velike napore da bi krnjeuša u miru postala jedna jako razvijena lokalna zajednica.
Objavljivanje ovih ovakvih članaka gdje su iznešena viđenja autora na događaje koji su se desili, i na ljude koji su učestvovali u njima je zapravo otimanje od zaborava sjećanja na njih.

Iskreno se nadam da će se naći neko ko će ove članke (i ostale na ovom sajtu poštujući naznačena prava autora) umeti da iskoristi na pravi način i da će napisati jedinstvenu monografiju Krnjeuše od pamtiveka do danas! Da će se naći neko kompetentniji od mene, neko ko će moći da uloži više vremena u ozbiljan istraživački i studiozan rad, neko ko će svojim visokim zvanjem dati dodatnu ozbiljnost i težinu takvom radu.

 

Srodni članci