sreda, 21 april 2021

Top panel

Ulogujte se na sajt

Upamti me

       
Top Panel
A+ R A-

Episkop Atanasije služio u Krnjeuši.

  • Kategorija: Informacije
  • Objavljeno četvrtak, 19 decembar 2013 20:16
  • Pogodaka: 1863

 

Na dan  uspomene na Svetog Prepodobnog oca Savu Osvećenog, 18. decembra 2013. godine ,  Njegovo Preosveštenstvo Episkop bihaćko- petrovački  G.Atanasije služio je Svetu Arhijerejsku Liturgiju u Hramu Uspenja Presvete Bogorodice u Krnjeuši kod Bosanskog Petrovca. Episkopu su sasluživali protojerej Dragan Škalonja, paroh bukovačko-drinićki,jerej Nikola Arkula, paroh krnjeuško-vođenički i eparhijski đakon Nikola Perković.
 
Zbog veoma prohladnog decembarskog jutra i hladnoće koja se osećala u hramu na Svetoj Liturgiji nije prisustvovao veliki broj vernih ali uprkos svemu u hram su došli oni najhrabriji, među kojima su bila i deca iz osnovne škole. Krnjeuša je malo mesto u Zapadnoj Krajini, koje je u prošlom ratu pretrpjelo veliko stradanje. Nekad je ova mesna zajednica imala veliki broj stanovnika, par fabrika pa čak i porodilište. Trenutno u  područnoj osnovnoj školi se uči  56 učenika u svim razredima, a na cjelokupnoj parohiji koju poslužuje otac Nikola živi oko 900 pravoslavnih Srba. 
U obraćanju vernima episkop je govorio o podvigu i hrabrosti Prepodobnog Save Osvećenog i Svetog Nikolaja Čudotvorca i o njihovom životu u Hrisatu Gospodu, na koje i mi treba da se ugledamo.
Ovom prilikom Episkop Atanasije je krstio drugo dete oca Nikole, kćerkicu Andreju.
 
(Tekst i ilustracije preneseni sa sajta Eparhije Bihaćko-petrovačke.)